Friday 29 January 2010

Πώς να σε ξεχάσω;

Γιατί δεν είπες τίποτα ρε Θεμη;

Σαν να μην πέρασαν 20 χρόνια (από Ελευθεροτυπία, 22.1)

Είκοσι χρόνια είχε να ανεβεί σε σκηνή ο Θέμης Ανδρεάδης.
Aλλά η σκηνική άνεση είναι σαν το κολύμπι: δεν ξεμαθαίνεται ποτέ.
Χάρη στο, ενταγμένο στις ποιητικές Τετάρτες που διοργανώνει η Λίνα Νικολακοπούλου στο «Zoom», αφιέρωμα στον Γιώργο Χρονά, ο Ανδρεάδης πήρε την κιθάρα του. Και με μια αμεσότητα γαλουχημένη στις μπουάτ του '70, έπαιξε ένα ανέκδοτο τραγούδι σε μουσική Μαρκόπουλου. Το «Να χαθώ και να σβήσω» πρωτακούστηκε το '72 στη «Λήδρα» και προχθές, 38 χρόνια μετά, στο κατάμεστο «Zoom». Ακολούθησαν τα τραγούδια «Σκέφτομαι να φύγω» και «Η ταξιθέτρια του Ροζικλέρ», που μελοποίησε ο ίδιος ο Ανδρεάδης και ερμήνευσε ολομόναχος, με τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι τροβαδούροι συσπείρωναν κάποτε τις παρέες.
Μαρκόπουλος («Στο Πέραμα»), Χατζιδάκις («Περί Πάθους»), Καζαντζής («Ητανε αέρας»), Τρανουδάκης («Κάτι χαλασμένα τζουκ-μποξ») ολοκλήρωσαν το μικρό, υπέροχο μουσικό αφιέρωμα, με την ερμηνευτική σκυτάλη να περνά στους Νίκο Κουρουπάκη, Ερωφίλλη και Δημήτρη Υφαντή -που δεν εμφανίστηκαν ως «Τρίφωνο» αλλά κατά μόνας. Ολοι τους, μαζί και η Νικολακοπούλου, είπαν το «Οχι δεν πρέπει να συναντηθούμε».
Είχε προηγηθεί το ποιητικό μέρος, με τον Χρονά να διαβάζει τα γνωστότερα ποιήματά του και να απαντά σε ερωτήματα του Γιώργου Δουατζή. Εξ ου και ποιητικές απαντήσεις όπως, «για να κάνω τέχνη βρίσκω μια αφορμή. Πάντα την ευτελέστερη». Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του ποιητή από τον Γιάννη Βουλτσίδη.
Δύο μόνο ενστάσεις έχουμε: η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που διάβασε τα νεανικά ποιήματα του Χρονά είναι μια πολύ καλή ηθοποιός. Αλλά στην περίπτωση της ποίησης που «αλητεύει» στις πιο underground περιοχές της πόλης, του αισθήματος και του συνειρμού, η θεατρική της καλλιέπεια ακουγόταν αταίριαστη. Θα ευχόμασταν επίσης να ακουγόταν κάποια στιγμή ηχογραφημένη η αριστουργηματική απόδοση του Χατζιδάκι στο «Επρεπε να 'ρχόσουνα». Ας είναι. Ο Θέμης Ανδρεάδης, πάντως, σαν να άκουσε την προτροπή, επέστρεψε, «περνώντας όλα τα εμπόδια».
ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αφού κανείς μας δεν ήταν εκεί, πάρτε ένα τραγουδάκι (όπως θα διαπιστώσετε, αυτό είναι το προσωπικό κανάλι του Θέμη στο γιοτιούμπ).