Tuesday 22 March 2011

Ai ai ai tengo dertia : Estrella y Enrique Morente

Πάει σχεδόν μια εβδομάδα από τη συναυλία της Estrella Morente αλλά με μπλόκαρε η επιστροφή του ανθρώπου-λάστιχο και δεν πρόκαμα. Που λες, τα'σπασε η Estrella, αστέρι, κανά μισάωρο τραγούδαγε χωρίς μικρόφωνο με τους κιθαρωδούς της τριγύρω, έριχνε τις ζεμπεκιές της, ωραία. Την ξέρεις σίγουρα, είναι αυτή που χάρισε τη φωνή της στην Πηνελόπη στο Volver. Το οποίο α προπό είναι παλιό τάνγκο, άκου το εδώ από τον μέγιστο αλογομούρη Carlos Gardel. Το Στελλάκι έχασε πρόσφατα και τον πατέρα της, Enrique Morente, που ήταν ωραίος τύπος και ανανεωτής του φλαμένκο. Ένα δείγμα για να καταλάβεις:

Σου λέω Ζούμπιε ότι ο φάδερ είχε παίξει μέχρι και με Sonic Youth:

Έτσι που λες, τον χάσαμε πρόσφατα, και η Estrella έκανε top up στον νταλκά ξεπροβοδίζοντάς τον.
Και επειδή δεν ξέρω αν το'δες, σε ενημερώνω επίσης ότι: On November 16, 2010, UNESCO declared Flamenco one of the Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity.

Dalot from Greece in Loop Over Latitudes


H Μαρία Παπαδομανωλάκη (aka dalot) ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό free103point9. Ασχολείται με τον περιβαλλοντικό ήχο, την τηλεματική τέχνη και έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο (resonance fm, radia, free103point9) και παρουσιάσει ηχητικές εγκαταστάσεις σε γκαλερύ και φεστιβάλ. Μέσα απο το project της ως dalot προσπαθεί να προσμίξει ηχητικά την αγάπη της για τα field recordings, τη minimal electronica, τον ήχο της shoegaze, την ηλεκτρο-ακουστική σύνθεση και την ambient αισθητική. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει ένα EP (Flight Sessions EP, Coorecords, 2009) και το album Loop Over Latitudes (n5MD, 2010). Έχει συμμετάσχει φιλικά στις πρόσφατες κυκλοφορίες των Cloudcub, Χρώματα και Vello Leaf, καθώς επίσης κομμάτια της έχουν συμπεριληφθεί σε μουσικές συλλογές απο Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Dalot's place.
Dalot's album.
Dalot's bandcamp.